Ali ste vedeli kako igra na prostem vpliva na otroke?
Tukaj je 5 razlogov zakaj je igra na svežem zraku dobra za njih:
1. Sonček 🌞. Izkazalo pa se je, da naša telesa potrebujejo sonce. Izpostavljenost soncu potrebujemo za izdelavo vitamina D, vitamina, ki ima ključno vlogo v številnih telesnih procesih, od razvoja kosti do našega imunskega sistema. Izpostavljenost soncu ima vlogo našega imunskega sistema tudi na druge načine, pa tudi pri zdravem spanju – in pri našem razpoloženju. Naša telesa najbolje delujejo, kadar vsak dan dobijo nekaj sonca.
2. Vadba ⛹️‍🚴‍♀️. Otroci bi morali biti aktivni eno uro vsak dan. Zagotovo lahko telovadijo v zaprtih prostorih, aktivnosti na prostem – še posebej z nečim, na primer z žogo ali kolesom – pa spodbuja aktivno igro, ki je res najboljša vadba za otroke.
3.Tveganje🤷‍♀️. Otroci morajo tvegati. Kot starše nas to vznemirja; želimo, da so naši otroci na varnem. Toda če jih držimo v mehurčkih in jim nikoli ne dovolimo, da tvegajo, ne bodo vedeli, kaj lahko storijo – in morda ne bodo imeli samozavesti in poguma za soočanje z neizogibnimi življenjskimi tveganji. Ja, lahko si zlomiš roko, če plezaš po drevesu – in ja, lahko si ponižan, ko poskušaš pridobiti prijatelja in si zavrnjen. Toda to ne pomeni, da ne bi smeli poskusiti; lekcije, ki se jih naučimo iz neuspeha, so prav tako pomembne kot tiste, ki se jih naučimo iz uspeha.
4.👧🧒👩‍🦰🧑‍👩‍🦱 Socializacija. Otroci se morajo naučiti skupnega dela. Naučiti se morajo prijateljevanja, kako deliti in sodelovati, kako ravnati z drugimi. Če sodelujejo le v zelo strukturiranih okoljih, kot so šolske ali športne ekipe, se ne bodo – ne morejo – naučiti vsega, kar morajo vedeti.
5. Cenjenje narave 🍂🍄🌳🌺. Naš cel svet se stalno spreminja in ne na bolje. Če otrok odraste v okolju kjer nikoli ne bo hodil po gozdu, kopal po zemlji, videl živali v njihovem življenjskem okolju, se povzpel na goro, se igral v potoku ali strmel v neskončno obzorje oceana, morda nikoli ne bo zares razumel, kaj vse bo izgubljeno. Prihodnost našega planeta je odvisna od naših otrok; naučiti se ga morajo ceniti.
Pobrskajte po naših rekvizitih za igro na prostem in se skupaj z otroci naužijte svežega zraka.