Domače živali so pomembne za človekov duševni in čustveni razvoj. Naš odnos do živali je odraz našega odnosa do narave. Dojenčki in malčki so radovedni o vsem okoli sebe. Skušajo komunicirati z vsem v naravi. Raznolikost živali privlači otroke. Z njimi se želijo dotikati, jih božati in igrati. Poskušajo jih odkriti. Seveda vsak starš v takšnih trenutkih doživi odmerek tesnobe. Nekateri sploh ne mislijo, da je skrb za hišnega ljubljenčka v domu z dojenčkom možna možnost. Vedeti pa moramo, da je pri vzgoji in vzgoji naših otrok s hišnimi ljubljenčki veliko prednosti.

Duševni razvoj

Duševni razvoj vašega otroka se pospešuje z vsakim novim odkritjem, ki ga naredi. Dojenčki ljubijo hišne ljubljenčke. Ko mineva čas, vzpostavljajo nove odnose. Na vsaki novi stopnji otrokovega komuniciranja z živaljo doživlja nova in drugačna čustva.

Moralni razvoj

Strokovni psihologi pravijo, da bodo otroci, ki so ljubezen do živali odkrili že v povojih, pogumno prevzeli svoje odgovornosti v poznejših obdobjih. Hranjenje, skrb, ljubezen do živali in komunikacija z njimi je pomembno, če spoznamo, da obstajajo tudi druga dragocena bitja, ki otroke vodijo stran od egocentrizma.

Vaja za družabno življenje

S komunikacijo s hišnim ljubljenčkom vadi otrok, da komunicira z ljudmi. Z živaljo sodeluje in z njo deli vse. Ko vaš otrok udomači svojega ljubljenčka, prevzema odgovornosti. Nauči se uživati ​​pri pomoči drugim z dajanjem. Vse to vliva njegov lik s simpatijo, potrpežljivostjo in neodvisnostjo.

Bodite pozorni na tveganja

Pomembno je biti pozoren na možnost ugriza ali praskanja mačk in psov. Morate biti prepričani, da sta cepljenje in rutinska oskrba živali narejena. Pesticide je treba uporabiti zelo pazljivo proti zunanjim zajedavcem. Mačke ne potrebujejo kopanja, ker se čistijo tako, da si ližejo svoje krzno. Pse je treba kopati v pogostih intervalih in ne več kot 1x tedensko.Krzno krtačite in čistite redno. Pri pticah je treba biti previden pred mikrobi salmonele.

Ko se dotaknete ptice ali kletke, si nato umijte roke z milom. Za domače ptice ni na voljo cepiva, zato je treba kletke in njihove podlage redno menjati. Redno čistite tudi akvarije (če obstajajo) pred nevarnostjo gliv. Večina staršev skrbi, da so njihovi dojenčki ali otroci alergični na živali. Raziskave so pokazale, da otroci, ki zgodaj rastejo s hišnimi ljubljenčki, nimajo povečanega tveganja za alergije. Tudi bolezni, kot sta sinusitis ali astma, so manj pogoste pri otrocih, ki odraščajo skupaj z živalmi. Staršem, ki imajo dojenčke, ki jim grozi astma, hišnih ljubljenčkov ne priporočamo, da ostanejo doma za vsak primer.

Dokler so pogoji primerni, otroku omogočite priložnost, da preživi nekaj časa s hišnimi ljubljenčki, se igra z njimi in se zabava. Če doma nimate hišnega ljubljenčka, pojdite v živalski vrt ali zavetišče za živali s svojimi otroki in jim pustite, da komunicirajo z živalmi. Dajte jim priložnost, da se naučijo ljubiti živali. To bo imelo bolj pozitivne učinke na zdravje, izobraževanje in vse druge vidike otrokovega življenja.