Avtosedeži so sedaj po večini že vsi z vgrajenim Isofix sistemom za varnejšo pritrditev otroškega varnostnega sedeža v vozilu.

Kako veste ali ima vaš avto to možnost montaže? Ponavadi so na zadnji klopi označene točke ali samo z znakom ali pa imajo že vgrajene nastavke.

Slika prikaza: 

Standardni sistem omogoča, da se otroški avtosedež enostavno, trdno in brez napak pri montaži namesti v avto. Sedež oz klop v vozilu ima posebna isofix vodila že vgrajena v karoseriji avtomobila, to pa so posebne zaponke v reži pod naslonom sedeža, v katere se vstavi avtosedež z isofix sistemom.

Slika prikaza:

Isofix podstavek se običajno potrebuje samo za pritrditev komptabilne lupinice

Ločimo več modelov avtosedežev s sistemom isofix, vsi pa morajo imeti dodatno oporo :
– podstavek oz. nogo, ki se opre v dno avtomobila


– ali Top Tether možnost povzeta po ameriškem standardu (NHTSA); . To je, dodatni pas na zgornjem hrbtnem delu avtosedeža, s katerim pritrdimo varnostni sedež v zgornjem delu, da ne zaniha.

Top Tether v avtomobilu

 

Isofix sistem je uporaben največ do 18 kilogramov otrokove teže (to pomeni, da je Isofix sistem primeren za avtosedeže skupin 0+ in I, oziroma največ do starosti cca. 4,5 let) Otrok, težji od18 kilogramov, mora biti obvezno varovan s sistemom, ki je pritrjen na karoserijo avtomobila (z varnostnim pasom – tako kot odrasla oseba).
Prednosti Isofixa
– kakovostna in varna namestitev
– manj možnosti napačne montaže v vozilo
– enostavno nameščanje
Vrtljivi avtosedeži
Poznamo dve opciji vrtljivih avtosedežev:
– z oporno nogo
– s Top tether
Avtosedeži ki so vrtljivi 360° omogočajo vrtljivost obrnjeni vzvratno ali naprej vendar le do teže, kot jo navaja proizvajalec, kajti pri višlji teži lahko pride do trenja ležaja ki omogoča tovrstno udobje
Avtosedež ki imajo pas Top tether pa lahko obračamo le ko so nameščeni vzvratno. Pri namestitvi obrnjeni v smeri vožnje, moramo avtosedež pripeti s pasom Top tether, kar pa onemogoči vrtljivost.
Čemu je namenjena vrtljivost 360°?
Vrtljivost je v glavni meri namenjena dojenčkom, ki se še vozijo v vzvratno nameščenem avtosedežu. Vrtljivost nam omogoča da je avtosedež tudi vzvratno nameščen na isofix ter da otročka lažje vstavimo v sedež. Medtem ko otrok ki je večji že skorajda sam zleze v avtosedež in vrtljivost ni več toliko efektivna, poleg tega se le to uporablja samo do določene teže otroka ponavadi do 13kg oz. po navodilu proizvajalca. Ko je avtosedež enkrat obrnjen naprej in pripet s top tether pasom se le ta ne more več vrteti.  Zmotno je nakupovanje avtosedeža zgolj zato da bi otroka lažje vstavili v avto zato upoštevajte določene kriterije pri odločitvi.