Ko kupite ali uporabljate otroški avtosedež ISOFIX, bo ta imel dve prečki ISOFIX na hrbtni strani sedeža, skoraj vsi sedeži ISOFIX pa bodo imeli tretjo točko pritrditve. Ta tretja pritrdilna točka je zelo pomembna, saj preprečuje, da bi se otroški sedež ISOFIX ob trku preveč premaknil. Tretja točka pritrditve bo bodisi podporna noga, ki je zelo priljubljena možnost, bodisi top tether. Ta članek se osredotoča na top tether – kako ga uporabljati, kakšne so funkcije in prednosti.

Avtosedeži z isofixom sta dve različni obliki.

1. Evropski (Evropski isofix + podporna noga)

2. Ameriški ( isofix + pas Top Tether)

Kaj je top tether? Top Tether je tretja pritrdilna točka na otroškem avtomobilskem sedežu ISOFIX. To je dodaten varnostni pas, ki je pritrjen na zadnji del otroškega sedeža s kavljem na koncu. Zgornji jermen mora imeti zelen indikator, ki kaže, kdaj je bil dovolj močno povlečen.

Kako uporabljate top tether? ​ Top Tether bo šel čez vrh sedeža vozila in se zataknil za točko zgornjega priveza. Zgornja točka priveza bo bodisi v prtljažniku, na zadnji strani sedeža vozila ali pa na na kakšnem drugem delu in je vedno označen s sidrom, sicer poiščite informacije v avtomobilski knjigici (priročnik z navodili o avtomobilu).

Oznaka sidrišča za pas Top Tether:

Pri slednjem se dogaja, da nekateri enostavno ne znajo namestiti ta pas, ki je ključnega pomena pri varnosti otroka v avtomobilu, zato mora biti vedno pravilno nameščen in zapet. V spodnjem videu si lahko pogledate način montaže, ki je dejansko enak vsem modelom avtosedežev skupine 0-36kg.

Kot smo že omenili, imajo sedeži ISOFIX običajno tretjo točko pritrdišča, ki zmanjša nevarno premikanje sedeža ob trku. Top Tether se  otroški sedež pritrdi na nosilec v avtu, ki ga drži na mestu, skupaj z rokama ISOFIX. V primeru trka se otroški sedež pomakne naprej, sedež pa se lahko vrti na rokah ISOFIX. Da bi preprečili, da bi se to zgodilo in tudi absorbirali energijo trka, lahko zgornja točka priveza zmanjša gibanje v sedežu skupaj z ISOFIX in absorbira sile trka. Zelo pomembno je zagotoviti, da se uporablja zgornji privez, če je priložen.

Kakšne so prednosti? Številni sedeži ISOFIX imajo oporno nogo, ki dobro sega v tla in ta noga opravlja enako nalogo kot zgornja točka priveza. Vendar pa podporna noga ni združljiva z vsakim vozilom in je ni mogoče uporabljati v povezavi s talnimi predali za shranjevanje. Za sedeže ISOFIX s privezom Top Tether ni toliko omejitev. Če je sedež ISOFIX z zgornjim privezom označen kot univerzalen, ISOFIX in zgornja privezna točka vašega avtomobila pa sta odobreni kot univerzalni, lahko sedež namestite v avto. Sedeži z zgornjim privezom običajno zavzamejo manj prostora v avtomobilu, saj v kabini ni podporne noge – to lahko drugim potnikom olajša vstopanje in izstopanje, zlasti starejšim bratom in sestram, ki lahko sedijo na sredini. Sedeži ISOFIX s privezi so lahko tudi lažji, zato jih je hitreje in lažje premikati iz avtomobila v avto, saj na podlago ni pritrjena moteča noga.

Nazadnje imajo sedeži ISOFIX + Top tether vse enake lastnosti in prednosti, kot bi jih pričakovali, kot je enostavno prilagajanje pasov, nekateri sedeži so daljši, obrnjeni nazaj, nekateri pa so celo vrtljivi!

Je treba še kaj upoštevati? Kot pri vsakem sedežu, ki ga kupite, je zelo pomembno zagotoviti, da se sedež prilega zadnji klopi v avtomobilu, v katerega se bo namestil. Vsi avtomobili nimajo zgornjih priveznih točk, zato preverite v vašem vozilu, kakšen način montaže avtosedeža le ta omogoča.

Predstavitveni video