Med iskanjem varnega avtosedeža boste prejeli veliko informacij. Različni modeli, različne starostne skupine in seveda vprašanje, kaj je varno?

Med iskanjem boste slišali tudi izraze i-Size, standard R129 in ECE R44. Preprosto povedano, to so evropska pravila, ki zagotavljajo spodnjo mejo za varen avtosedež.

Toda kaj je i-Size in kakšna je razlika med i-Size in ECE R44? Ali je ECE R44 še varen in do kdaj se avtosedež še lahko prodaja? Vse to so vprašanja, o katerih bi vam radi povedali več.

Kaj je i-Size?

I-Size je evropski standard, uveden leta 2013. Z jasnimi pravili in obsežnimi varnostnimi testi ta standard nakazuje varno spodnjo mejo, ki jo morajo izpolnjevati otroški avtosedeži za zdaj in v prihodnosti. Do danes je standard R44 03 ali 04 zadostoval kot varen standard. Ta standard ECE že vrsto let zagotavlja indikacijo, ki vam kot potrošniku daje jasno vedeti, da avtosedež izpolnjuje vse zahtevane pogoje in je zato varen. Standard i-Size je bil vzpostavljen po letih razvoja in posvetovanj ter zagotavlja novo interpretacijo pogojev za varno uporabo avtosedeža za otroke do 150 cm.

Kakšna je razlika med i-Size in ECE R44?

Podobnost med i-Size (imenovano tudi R129) in ECE R44 je enostavna. To sta oba standarda, ki ju morajo avtosedeži izpolnjevati, da so varni in se prodajajo v Evropi. Razlika pa zahteva malo več razlage. Razliko med obema je mogoče najti na 3 različnih točkah.

Velikost: velikost ali določitev kategorije, v katero spada avtosedež, pri ECE R44 zadeva težo otroka, medtem ko i-Size deluje z dolžino. Kot lahko vidite v spodnji tabeli velikosti (tabela 2), začnete z avtosedežem skupine 0 ob rojstvu. Vaš otrok bo takrat velik med 40 cm in 85 cm. Ko bo vaš malček rasel, se boste premaknili v naslednjo kategorijo glede na višino. Zelo enostavno in jasno.

Smer vožnje: avtosedeži, ki so odobreni po standardu ECE R44, se običajno uporabljajo proti smeri vožnje do 9 kg. Ta standard omogoča namestitev otroka od 9 kg naprej obrnjen v smeri vožnje. Pri standardu i-Size je to 15 mesecev. Raziskave so pokazale, da je najvarnejši prevoz otroka v avtu v nasprotni smeri vožnje. Tako obrnjen zmanjša tveganje za poškodbe malčkov za kar 80 %. To je kar velika razlika.

Zaščita pri bočnem trku: 80 % prometnih nesreč je bočnih trkov. Zato je zelo pomembno, da je vaš otrok v teh primerih dobro zaščiten. Standard i-Size je v primerjavi s standardom ECE R44 še posebej osredotočen na to. Z večjim in boljšim testiranjem bočnih trkov s q-lutkami so postavljene višje zahteve za avtosedeže, kar pomeni boljšo zaščito za vašega otroka.

 


Pomembno je vedeti, da so avtosedeži s katerim koli standardom varni in jih je od leta 2013 dovoljeno prodajati in uporabljati.

Do kdaj se lahko še prodajajo in uporabljajo avtosedeži z odobritvijo ECE R44 04?

Ko je bil leta 2013 uveden standard i-Size, se je že vedelo, da bo prišel dan, ko bo ta standard nadomestil pregled ECE R44. Na srečo za vse to običajno traja več let. Tako se proizvajalci in potrošniki lahko navadijo na idejo in se nanjo pripravijo. Prihod standarda i-Size ne pomeni, da trenutni standard ni varen. I-Size R129 je tako rekoč standard prihodnosti. V letu 2024 bodo avtosedeži z oznako kakovosti ECE R44 postopoma izginili s polic trgovin. Po septembru 2024 se avtosedeži s tem znakom kakovosti ne smejo več prodajati v Evropi, in tako jih bo standard i-size povsem nadomestil.