Vse pogosteje ga najdemo v sodobnih avtosedežih: pritrdilni sistem isofix.

V nadaljevanju si lahko preberete vse o sistemu isofix in avtosedežih z isofixom.

Kaj pa sploh je Isofix?

Isofix je mednarodni sistem za varno pritrditev avtomobilskih sedežev.Avtosedež je neposredno pritrjen na karoserijo s pritrdilnimi kavlji Isofix.

To možnost lahko uporabimo samo, če avtomobil ima Isofix nosilce. Ti nosilci so nameščeni med naslonjalom in sedežem zadnje klopi/sedeža ter v nekaterih primerih tudi sovoznikovim sedežem. Avtosedež Isofix ima kljukice, ki jih je mogoče enostavno namestiti na nosilce v avtomobilu.

Kakšne pa so prednosti Isofix sistema?

– Možnost pravilne namestitve je pri sedežih isofix večja kot pri sedežih brez sistema. (94% proti 30%)

– Močna pritrditev na nosilceIsofix.

– Za namestitev niso potrebni varnostni pasovi.

– Avtosedež je vedno trdno pritrjen v avtu, tudi če vašega otroka ni v njem

Število avtosedežev z Isofix sistemom narašča, zato imate široko izbiro avtosedežev Isofix za vsako skupino.

UNIVERZALNI AVTOSEDEŽI ISOFIX Našli boste tako univerzalne kot neuniverzalne avtosedeže Isofix. Univerzalni avtosedeži Isoxi nimajo samo 2 kljukic Isofix na dnu sedeža, temveč tudi dodatno pritrdilno točko na vrhu sedeža. Imenuje se priključek Top Tether – dodatni pas. Točka za pritrditev Top tetherja je lahko na različnih mestih v avtomobilu. Pas lahko enostavno priključite na pritrdilno točko. Prednost priključka Top tether je, da sedež pri čelnem trku ne pade naprej. Na ta način preprečite dodaten stres na otrokovem telesu.


NEUNIVERZALNI AVTOSEDEŽI ISOFIX Poleg zgoraj omenjenih univerzalnih avtosedežev Isofix, obstajajo tudi avtosedeži, ki ne vsebujejo priključka Top tether. Pri tej vrsti sedežev dodatna podporna noga na sprednjem delu sedeža preprečuje, da bi avtomobilski sedež padel naprej pri čelnem trku. Ta noga je naslonjena na dno avtomobila, zaradi česar sedež ne more pasti naprej.

KATERI AVTOMOBILI SO PRIMERNI ZA AVTOSEDEŽE Z ISOFIX SISTEMOM? Skoraj vsi novejši avtomobili imajo sistem Isofix. Kako pa veste ali ima vaš avto to možnost? V mnogih primerih je označeno z nalepkami ali všitki na mestu, kjer se ga pritrdi.